سیاست ارزپاشی اشتباه بود

پژوهشگر اقتصادی: سیاست ارزپاشی اشتباه بود یک پژوهشگر اقتصادی و بانکداری گفت: نباید به نام حمایت از اقشار آسیب‌پذیر، رانت توزیع کرد که درآمد حاصل از آن در نهایت از کشور خارج و به ملک و مستغلات در سایر کشور‌ها تبدیل شود. به گزارش «سردبیر پرس»، بانک مرکزی و دولت چهاردهم در راستای اجرای سیاست‌های […]

پژوهشگر اقتصادی: سیاست ارزپاشی اشتباه بود یک پژوهشگر اقتصادی و بانکداری گفت: نباید به نام حمایت از اقشار آسیب‌پذیر، رانت توزیع کرد که درآمد حاصل از آن در نهایت از کشور خارج و به ملک و مستغلات در سایر کشور‌ها تبدیل شود. به گزارش «سردبیر پرس»، بانک مرکزی و دولت چهاردهم در راستای اجرای سیاست‌های مقابله با رانت و فساد و همچنمین سیاست‌های ضد تورمی، بازار ارز تجاری را از ۲۴ آذر به طور رسمی راه‌اندازی کرده اند؛ بازاری که قرار است به تدریج بازیگران بازار ارز نیمایی به آن ملحق شوند تا سیاست حذف نرخ‌های متعدد ارز در کشور، مسیر خود را پیدا کند.
در همین ارتباط علی سعدوندی کارشناس امور اقتصادی و بانکداری با برشمردن مضرات ارز چند نرخی تاکید کرد: باید به سمت ارز تک نرخی شنارور حرکت کنیم تا از توزیع رانت ارزی جلوگیری شود.
وی با تاکید بر اینکه باید بانک مرکزی هم در این زمینه همگام با دولت و همراستا با سیاست‌های کلان بانکی دولت حرکت کند، افزود: سیاست گذار همواره باید به موضوع رانت حساس باشد، زیرا رانت به فساد گسترده می‌انجامد همانگونه که رانت ارزی به فساد انجامیده است.
این کارشناس اقتصادی گفت: در سال‌های گذشته ارزی نیما شکل گرفت که منابع ارزی صادرکننده را در اختیار واردکننده قرار می‌داد و سبب شده بود که صادرکننده علاقه‌ای به صادرات نداشته باشد و اگر انجام می‌داد، کم اظهاری کند و در مقابل واردکننده با بیش‌اظهاری تلاش می‌کرد تا ارز بیشتری دریافت و کالای کمتری وارد کشور کند.
سعدوندی با تاکید بر اینکه سامانه نیما محملی برای فرار سرمایه و فساد گسترده تبدیل شده بود، خاطرنشان کرد: افراد برای اینکه از محل ارز نیمایی منافع مادی خود را به دست بیاورند، حاضر بودند مبالغ زیادی خرج کنند تا در لیست واردکنندگان قرار گیرد؛ بنابراین می‌توان گفت نیما موجب فساد شده بود و هیچ کارکرد مثبتی نداشت.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: ادعا می‌شد ارز نیمایی با هدف دفاع از مستضعفان و اقشار کم‌درآمد ایجاده شده است، اما دقیقاً کارکرد برعکس داشت و وضع خط فقر در سال‌های گذشته به ضرر اقشار آسیب‌پذیر و دهک‌های پایین‌تر، جابجا شده است.
سعدوندی افزود: در چند سال گذشته افرادی که با این سیاست به جرگه افراد فقیر پیوسته‌اند، افزایش یافته است و در این راستا سیاست حرکت به سمت حذف ارز نیما از سوی بانک مرکزی سیاست کاملا معقولی بود.
مدرس بانکداری در دانشگاه گفت: بسیاری از اقتصاددانان توصیه می‌کنند دولت یا بانک مرکزی منابع خود را در جهت تغییر بازار ارز استفاده نکند، زیرا به دلیل غفلت از سیاست‌های پولی منسجم در جهت کنترل تورم، بدترین وضعیت تورمی را در سال‌های قبل داشته‌ایم.
سعدوندی ادامه داد: برخی اقتصاددانان نیز توصیه می‌کنند منابع محدود ارزی بانک مرکزی و دولت به جای اینکه در حهت کنترل تورم هزینه شود، در جهت کنترل بازار ارز به کار رود که در پاسخ به این گروه باید گفت این سیاست جواب نمی‌دهد.
وی با بیان اینکه بازار ارز با شاخص‌های اقتصاد کلان بخصوص تورم در ارتباط ارست، گفت: اگر شما تورم را کنترل کردید بازار ارز هم کنترل می‌شود؛ اگر بازار ارز را به صورت مصنوعی سرکوب کردید، نه تنها بازار ارز کنترل نمی‌شود بلکه برای فرار سرمایه از کشور هم یارانه می‌دهید.
این کارشناس اقتصادی درباره مخالفت برخی نمایندگان مجلس با سیاست ترک نرخی شدن ارز به دلیل اینکه ممکن است در آینده تورم ایجاد کند، گفت: ما هم اکنون شاهد تورم سنگینی هستیم که علت آن سیاست‌های نمایندگان مجلس بوده و طرفدار این سیاست‌های اشتباه بودند که شاهد گسترش شدیدی فقر در کشور در سال‌های گذشته بودیم؛ برخی از آنها به مسائلی ورود می‌کنند که مطلقا آشنایی ندارند و به افراد دیگری که تحت عنوان اقتصاددان شناخته می‌شوند، ارجاع می‌دهند.
انتهای پیام//ح. ع
منبع: ایرنا