گذری به محله «گار ماشین» در تهران

به گزارش خبرنگار «سردبیر پرس»؛ محله گار ماشین (نام گار ماشین – واژه‌ای فرانسوی به معنای ایستگاه ماشین- که برگرفته از ایستگاه ماشین دودی در این محل در دوره ناصرالدین شاه قاجار است.) در جنوب تهران قرار دارد. این ایستگاه اولین خط آهن ایران بود که عبدالعظیم در شهر ری متصل می‌کرد. هدف ناصرالدین شاه […]

به گزارش خبرنگار «سردبیر پرس»؛ محله گار ماشین (نام گار ماشین – واژه‌ای فرانسوی به معنای ایستگاه ماشین- که برگرفته از ایستگاه ماشین دودی در این محل در دوره ناصرالدین شاه قاجار است.) در جنوب تهران قرار دارد. این ایستگاه اولین خط آهن ایران بود که عبدالعظیم در شهر ری متصل می‌کرد. هدف ناصرالدین شاه برای ساخت این ایستگاه زیارت سالانه حرم شاه‌عبدالعظیم توسط تعداد بسیار زیاد زوار بود.
این خط آهن از نزدیکی دروازه خراسان (میدان قیام امروزی) شروع و در نزدیکی بقعهٔ عبدالعظیم در شهر ری به پایان می‌رسید. در این دو نقطه، عمارتی که فرانسوی‌ها گار می‌نامیدند با ۶ ستون رومی به ارتفاع پنج متر به عنوان ایستگاه ساخته شد.
در گذشته دارالخلافه تهران این وسیله را که دود زیادی تولید می‌کرد به جای تِرَن، ماشین دودی نامید، ایستگاهش نیز به گار ماشین شهرت یافت.
در شروع کار ماشین دودی مردم تهران برای کنجکاوی و دیدن این وسیله جدید به محل گارماشین که در واقع همان ایستگاه ماشین دودی بود می‌رفتند؛ اما به دلیل ناشناخته بودن هیچ‌کس جرئت سوار شدن بر آن را نداشت. بنابراین ناصرالدین شاه برای اولین بار با مقامات مملکتی خود سوار بر ماشین دودی به شهرری مسافرت کرد و همین مسئله باعث شد مردم برای استفاده از ماشین دودی تشویق شوند.
در گذشته به دلیل وجود این خط آهن خیابان ری امروزی را به نام خیابان گار ماشین می‌شناختند. قبل از ساخت عمارت گار ماشین خیابان ری محلی بود که مسافران با دواب و چهارپایان خود به شاه‌عبدالعظیم سفر می‌کردند.
امروزه ایستگاه ماشین دودی به پارک کوثر مبدل شده‌است و در ۱۳۷۱ برای حفظ میراث تاریخی ساختمان آن بازسازی شد و پس از مدتی به خانهٔ فرهنگ تبدیل شد که امروزه با نام خانه فرهنگ و نگارخانه کوثر در این مکان خدمات فرهنگی، هنری و ورزشی به بازدیدکنندگان و علاقمندان ارائه می‌کند. 
 
انتهای پیام/خ